Мобилни пунктове за извършване на бързи  антигенни тестове за COVID-19

...
Мобилни пунктове за извършване на бързи  антигенни тестове за COVID-19
Коментари Харесай

Отварят мобилни пунктове пред големите болници за бързи тестове

Мобилни пунктове за осъществяване на бързи  антигенни проби за COVID-19 ще бъдат разкрити пред огромните държавни лечебни заведения до края на тази седмица, заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. В тях ще може да отиде всеки, който счита, че е нужно да се тества.

Целта е на оптимално доста хора да се създадат бързи проби, като най-правилното е проби да се вършат на хора със признаци, добави министър Ангелов. В пунктовете ще има доктор, здравна сестра или различен личен състав, какъвто болничното заведение може да обезпечи, а самите бързи проби са в развой на договаряне.

20 чиновници на Националния център по публично здраве и разбори от през днешния ден ще се включат в работата на Столичната районна здравна ревизия. Целта е те да подкрепят сътрудниците си, ангажирани с осъществяването на държавния здравен надзор, в това число с връчване на наставления и актуализиране на данните в Националната осведомителна система за битка с COVID-19 и др. 

" Ситуацията е извънредно усложнена поради растящия брой позитивни проби и условието за връчване на наставления за карантиниране. От края на септември до момента доста чиновници на здравната ревизия бяха позитивни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

По думите му, е най-добре тези наставления за позитивни открити пациенти с ковид да се връчват на хартия, тъй като те са съображение за издаване на болничен лист. " Ако продължи да се усилва броят на заболелите и хора, които би трябвало да бъдат сложени под карантина, може да предприемем и известяван по електронен път и със SMS ", заяви още проф. Ангелов. 

Той даде образец с Германия, където се разчита на съвестта и разсъдъка на хората да предизвестяват всички лица, с които са контактували.

" Столичната РЗИ към момента смогва с работата. Командировани са чиновници и от други дирекции ", акцентира здравният министър и изказа личната си признателност към тези чиновници от Центъра за публично здраве, които ще се включат в работата. 

Изпълняващият длъжността шеф на Столичната РЗИ доктор Иглика Маева ще провежда работата на Националния център по публично здраве и разбори. 

Относно високия брой умряли за деня - 51, здравният министър заяви, че е наредил да се извърши информация от кого са подадени, с цел да се разбере кой и по кое време е умрял и дали има някакво закъснение при качването на данните.  

След новината, че ще стартират инспекции на лабораториите, свързани със забавено обявяване на случаи с ковид в системата, проф. Ангелов заяви, че екипи са на място и към този момент има резултат. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР